17 Mayıs 2016 Salı

Ruhsal Bozukluk

Sosyal Bozukluk

  Günümüzde pek çok kişide ruhsal bozukluk görülebilir.Ruhsal bozukluğu kapsamlı 4 temel parçaya ayırabiliriz.Bunlardan biri.. kişisel sıkıntı.Diğeri sosyal normların ihlali.Bir diğeri yeti yitimi ve son olarakta dördüncüsü işlev bozukluğu olarak adlandırabiliriz

  Kişisel sıkıntı bir bireyin yaşadığı problemdir. Örneğin lakap takılması, kaygı bozukluğu yada depresyon yaşayan insanları örnek verilebilir. Tabi tüm ruhsal bozukluklar sıkıntıya neden olmuyor. Çünkü kişi antisosyal biriyse ve vicdan azabı yada suçluluk kaygısı yaşamıyorsa bir sıkıntı hissetmez. Başka insanları soğutkanlıkla tehdit edebilir buda kişisel sıkıntı olmaz.

  Yeti yitimi için bahsetmek gerekirse bir insan hayatının bir alanında bozulma yaşayabilir bu aile problemleri sonucu yada  başka alanlarda da olabilir. Bunun sonucunda da işte okulda yeti yitimi yaşar örneğin birinin bir fobisi olabilir bunun sonucunda da fobisi yüzünden bir şeyler yapamayabilir. Köpek korkusu olan kişi tek başına parklara vs gitmeye korkabilir.

  Sosyal normlara uymayan davranış bozukluk olarak sınıflandırılabilir. Sosyal normlar,etnik gruplar ve kültürler arasında farklılıklar göstermektedir.  Şizofrenilerin duyduğu hayali seslerle konuşmalar  birçok norma aykırı olduğundan kabul edilmez

  İşlev bozukluğu psikolojik ve biyolojik işlev bozukluklarının bir biri ile ilişkisi olması denilebilir. Çünkü beynimiz davranışımızı etkiler, davranışımızda beynimizi etkilediği bir gerçektir. Bunlarda olan işlev bozuklukları birbirleri ile ilişkilidir. Örneğin savaştan dönen bir asker düşünelim bu kişi kanlı ortamda,bombaların altında, yada başka bir çok şeye maruz kalmış olabilir. Askerden döndüğünde bunlar sürekli aklına gelebilir. Ve içinde bulunduğu bir durumlar flashbekler yaşamasına sebep olabilir. Mesela yanında patlayan bir sesi bomba olarak düşünüp kendisi ni yere atabilir. Yani travma sonrası stres bozukluğu diyebiliriz bu duruma. Buda bir işlev bozukluğuna girer.
Yazının tüm hakları asistan kanalına aittir tamamı veya bir kısmı alınamaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder