17 Mayıs 2016 Salı

Psikolojik Yaklaşımlar

Psikolojik Yaklaşımlar

Özellikle 20ci yüzyıla kadar hastalardaki problem genellikle biyolojik nedenlere bağlanıyordu çünkü beyin ve genetik ile ilgili araştırmaların etkisi vardı.
Araştırmak isterseniz genetik araştırmalarının mucit i Galton dur. Küçük bir hatırlatma daha yapmak isterim 1883 teki ırkın ıslahında da ön plandadır. Yani ruhsal hastalığı olan kişilerin evlenmesi yasaklandı. Ayrıca Abd de 1927de yasa olarak da kabul edilmiştir. 4500 bin insan da zorla aştırıldı 1945lerde.
Biyolojik tedavilere değinmek gerekirse. 20ci yüzyılda EKT yani elektrokonvulsif terapi uygulanmıştır. Özellikle epilepsi hastalığını azaltmada denenmiştir. Günümüzde de yaygındır. Beyne aynı zamanda 2 yerden elektrikler verilerek uygulanmıştır.  Tabi ilk başlarda belli sorunlar olmuştur hastalarda bilişsel kayıplarında vs.
  Breur ve katarsiz yöntemi oldukça mevcuttur. 19 yüzyılda Viyana da doktor olan doktor breur. Kısmi felç geçiren görme ,işitme kaybı yaşayan konuşma problemleri olan bunun gibi histerik belirtisi olan bir kıza hipnoz yöntemiyle telkinler yapmıştır. Hipnozda olan hasta geçmişinden bahsettikçe kendini iyi hissetti. Düşüncelerini serbest bırakma yöntemi yada katarsis yöntemi diye de geçer. Ancak bu yöntem ilerde eleştiriler aldı. Henri Ellenberge  göre hasta düzenli olarak konuştuğu için iyileşme belirtileri gösterdi dedi.

 Freud un meşhur psikanalitik yöntemi de vardır bu yöntem. Problemler bireyin bilinç dışındaki çatışmaların sonucunda oluyor yada büyüyor. Freud un 3 ana zihin yapısı vardır.  Ruhu üçe böler id, ego  ve süper ego. İd doğumdan itibaren vardır. Yemek, su, yakınlık, cinsellik gibi temel dürtülerin enerji kaynağıdır. Bu enerjiye libido der ayrıca. Ve kişi bunu algılayamaz çünkü bilinç dışıdır.

İdin amacı anında doyum aramak yani bunu haz ilkesi olarak da söyler. Ve Freud a göre bu id doyurulmadığında gerginlik olur. Ego 6cı aydan itibaren başlar. Ego bilinçlidir ayırt edicidir. Ancak gerçeklik vardır. Süper ego, kısaca demek gerekirse kişinin vicdanı olarak da diyebiliriz.
Bir başka önemli şey Freud psikanalitik terapicidir, yada psikanaliz. Terapistin amacı kişinin çocukluk deneyimlerini, önemli ilişkilerini anlamak ve bunları ortaya çıkarmaktır. Ayrıca serbest çağrışım da kullanmıştır bu yöntemde hasta istediği gibi konuşur önce yatağa uzanır aklına ne gelirse müdahale olmadan hastanın konuşmasını ister.Son olarak ta kişiye yorumlama düşer. Örneğin hasta bir şey konuşulurken birden bir şeyi atlıyorsa , başka yerlere bakıyorsa o an , danışman kişiye yardım etmeye çalışır.

Psikanalizde temel teknikler:
Serbest çağrışım tekniği. Hasta hiçbir gizlemeden aklına gelenleri söyler
Yorumlama : analist, hastanın durumunu analiz eder yorumlar
Transferansın analizi: hasta analiste kendi hayatından verdiği tepkilere analiste benzer tepkiler verip anlama ve yorumlamasına yardımcı olur.

Carl Gustav Jung(1875-1961) : Freud la 7 yıl süren fikir ayrımcılığı olmuştur. Daha sonra Freud la bağlarını kopardı. Zaten Freud dan farklı baya düşüncelere sahiptir. Analitik psikolojiyi oluşturmuştur.


Yazının tüm hakları asistan kanalına aittir tamamı veya bir kısmı alınamaz







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder