17 Mayıs 2016 Salı

Renklerin Zihnimizdeki Etkisi


Renklerin zihnimizdeki etkisi.


Belki renkleri bir ressam kadar yada bir iç mimar kadar iyi bilemeyebiliriz bu gayet normal ve bazılarımız için renkler pekte önemli olmayabilir. Ancak renklerin zihnimiz üzerindeki etkisini bildikten sonra farklı düşüneceğinizi sanıyorum. Çünkü renkler başarımızda,ruh halimizde,kararlarımızda, iştahımızda, yani zihnimizi pek çok şekilde etkiliyor.Bu yüzden renklerin zihnimiz üzerindeki etkisini bilmemiz gerekiyor

Peki bu renkler nasıl oluşuyor?
Renkler kısaca değişik açılardan göze yansımasıyla oluşur. 3 tane ana renk vardır kımızı,sarı ve mavi. Bu renklerin birbiriyle karışmasıyla farklı renkler oluşuyor. Böylece milyonlarca tonda renkler oluşur ve bu renklerde zihnimizde farklı şekilde pek çok etki yaratmaktadır.

İnsanların etkileşim içinde oldukları yerler ve bu yerlerin renkleri özenle ve bilinçli bir şekilde seçilmektedir.Gittiğimiz okulların renkleri,hastanelerin,karakolların,hapishanelerin,alışveriş yerlerinin,lokantaların,trafik lambalarının,izlediğimiz reklamların ve filmlerdeki renk seçimleri. Bunların hepsi özenle seçilmektedir çünkü renklerin zihnimizdeki etkisinin bilincinde olan insanlar uzun yıllardır iyi ve kötü şekilde renkleri bilinçli bir şekilde kullanmaktadır.
Özellikle eğitimde renklerin başarı üzerindeki etkisi pek çok uzman tarafından kanıtlanmıştır. Bu yüzden okulların rengi genelde birbirine benzer ve iç ve dış renkleri önemlidir. Ayrıntıya girmek gerekirse ana okullarına üç ve altı yaş grubu gidiyor.Bu yaş grubunun dikkati oldukça çabuk dağıldığından renkler özenle seçilmelidir.Bu renkler dikkat toparlıyacak ve huzurlu hissettirecek renkler olmalıdır. Eğitim yerlerinde her yaş grubu farklı bir psikolojiye sahip olduğu için bu yerlerde her yaş grubunun eğitim sınıfları o yaş grubunun ruh halini düzenleyecek renklerde olmalıdır.

Renklerin zihnimizdeki etkisini say say bitmez. İştahımızda bile renklerin oldukça etkisi vardır. İştahımızı arttırabilir yada azaltabilir.Bundan dolayı restaurantların renkleri özenle iştah açıcı ve akılda kalıcı renkler olarak seçilmektedir. Yada farklı renklerin kişileri zayıf ve kilolu göstermesi renklerin zihnimizdeki etkisindendir. Giyim mağazaları renkleri sattığı ürün türüne ve hitap ettiği yaş grubu kitlesine göre seçmektedir. Bu yüzden rafların renginden parkelerin rengine kadar pek çok dekor özenle seçilmektedir.

Kumarhaneleri düşünelim parlak büyüleyici ve oldukça renkli şaşalı desenlerle döşenmiştir. Böylece dikkatimiz dağılacak,uykumuz daha zor gelecek ve daha çok para kaybedilecektir.Hastanelerin rengi rahatlatıcı renkler olmak zorundadır çünkü hastalar kendini huzurlu hissetmek zorundadır. Karakolların yada polis araçlarının rengi güven vericidir çünkü insanların kendini güvende hissetmesi gerekir. Hapishanelerin renkleri sakinleştirici renklerde olmalıdır böylece ceza alan kişilerin saldırganlığını biraz daha kontrol altında tutulması hesaplanır. Yollardaki tabelalar akılda kalıcı,fark edilebilir ve dikkat dağıtmaması gerekir. Giydiğimiz renklerin bizi nasıl etkilediğini bilip seçmeliyiz. Ayrıca en önemlisi her gün kaldığımız evlerimizin renklerini bilinçli seçmeliyiz. Oturma odasının renklerini dinlendirici renkler seçmeliyiz. Mutfağımızın rengini iştahımızı iyi etkileyecek şekilde,çocuk odasının rengini çocuğun yaşına göre belirlemeliyiz.

Renklerin etrafımızdaki insanlar üzerindeki etkisini'de bilmemiz gerekir. İş görüşmesine giderken seçtiğimiz renk önemlidir çünkü profesyonel kurumlar uzmanlarla çalışırlar ve bu uzmanların dikkat ettikleri şeylerden biride renklerdir.

Kısaca her bireyin çok ayrıntılı olmasada renklerin zihnimiz üzerindeki etkisini bilmesi gerekir. Böylece hayatta daha başarılı ve özgüvenli olunabilir.


Yazının tüm hakları asistan kanalına aittir tamamı veya bir kısmı alınamaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder