17 Mayıs 2016 Salı

Damgalama'Etiketleme'

Damgalama'Etiketleme'

Tarih boyunca geçmişten günümüze pek çok kişi çeşitli damgalara maruz kalmıştır. araştırmalar gösteriyorki damgalamanın insan üzerinde pek çok olumsuz etkisi mevcuttur Günümüzde her ne kadar insanların  eğitim seviyesi yükselsede geçmişe oranla bu konu hakkında farkındalık malesef gelişmemiştir. Genelde, ruhsal bozukluğu olan kişiler, biyolojik veya dış görünüşü  farklı olan kişilere damgalamalar olmuştur.
Bunun sonucunda da insanların damgalanmış kişilere karşı çeşitli bakışları olmuştur. Örneğin günümüzde ruhsal bozukluğu olan insanlar. düşünülmeden, çılgın,geri,şizo gibi üzecek  kelimeler kullanılmaktadır. Yada etnik kökenlere,dinlere göre insanlar damgalanmaktadır.
 Peki bu damgalama nasıl kullanılır, aşamalarından bahsedeceğim.İlk olarak ayırt edici bir etiket kullanılır.Bu etiket yani damgalama dediğimiz şey istenmeyen özellikler barındırır.Bu etiketi koyduğumuz kişiler insanlardan daha farklı görünür genellikle. Sessiz olabilir,hızlı konuşabilir,heycanlı olabilir,sakar olabilir.Din yada ırkı farkıda olabilir. Amerikada siyahilerin uzunca kaldığı damgalamalar gibi.Ve malesef bu etikete sahip insanlar ayrımcılığa maruz kalır ve biz buna damgalama diyoruz.
Bir insana etiket olarak ‘deli’ dersek bu insanlara deli insanlar tehlikelidiri çağrıştırabilir. Etiketi koyan insanlar,Bizden ayırt edici olarak biz o deli insanlar gibi değiliz algısı yaratır çünkü bizde etiket yoktur. Ve ayrımcılığa maruz kalırlar. Örneğin küçük bir çocuk düşünün arkadaşları ona deli desin. Diğer çocuklar bu damgalama yüzünden o kişiyle arkadaşlık kurmak istemiyecektir. Bizlere düşen bu tip durumları gördüğümüzde yaşı her ne olursa olsun onları güzelce bilgilendirmektir.
Bu etiketlemeleri yaparken insanlarda bir algı oluşturuyoruz,Günümüzde bunu medya çok iyi şekilde yapıyor,
 Örneğin, müslüman terörist algısı, siyahi gansteri,tehlikeli biri algısı. Bu örnekleri çok çeşitlendirmek elbet mümkün. Bizlere düşen en alt yaş gruplarından bu tür damgalamalara karşı insanları biliçlendirmek.Böylece biri bize şizo o onla takılma dediğinde ön yargımız olmadan o kişiyle arkadaşlık yapabiliriz.Damgalama bizlerde bir çeşit algı yaratır ve kişilere yaklaşımımızı etkiler. Bunun en az olması için bizlerin ve çevremizin bu konu hakkında bilinçlenmesi gerekir.

Yazının tüm hakları asistan kanalına aittir tamamı veya bir kısmı alınamaz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder