29 Haziran 2016 Çarşamba

Psikoz



Psikoz: Bu teşhisi alan kişide gerçeklik algısı ile ilgili bir problem vardır.
-Gerçek olmayan davranışlar, olmayan şeyleri gördüğünü söyleme yada duyma, gerçek ile gerçek olmayanı ayırt edememe gibi durumlar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu davranışlar olduğunda bunlara inançları kuvvetlidir. Bunlara Sanrı denir.
Sanrılar: Gerçek olmayan inanışlar olarak denebilir. Kendi kültürüyle kıyaslanır. Kültürden kültüre farklılık gösterilebilir. Bizar sanrılar mümkün olmayan sanrılardır. Uzaylılara inanma gibi.
Referans(alınma): Bir durumu kendi üzerine alınma olabilir. Örneğin derste öğretmenin sinirlenmesini kızmasını hiç bir şey yapmadığı halde kendi üzerine alınma.
Grandiyoz(Büyüklük):Kendini mükemmel sanma, dünyanın onun etrafında döndüğünü sanma. Ben en iyiyim, ben varsam siz varsınız.
Paranoid(paranoyak): Çeşitli paranoyak düşünceleri vardır. Örneğin insanların onu izlediğini sanarlar. Tedavilerden kaçarlar. İlaçları içmiş gibi yaparlar.
Kontrol(etkilenme): Birilerinin onları kontrol ettiklerini sanarlar. Düşüncelerinin okunduğuna inanırlar. Beynine çip yerleştirdiklerinin düşünürler(paranoyaklarda)
Erotomik sanrı: Kişi başkalarının kendilerine aşık olduğunu sanması. Örneğin gazetelerde görürüz bir kişi ünlü bir kişinin kendine aşık olduğunu iddia etmesi sürekli onu rahatsız etmesi ve sonucunda savcı tarafından genelde yanına yaklaşmama cezası alır.
Halüsinasyonlar: yani olmayan şeyleri görme duyma olabilir. Kişinin algılamalarında problemler vardır. Kişi gerçek sanar tabi değildir. İşitsel ve görsel halüsinasyonlar en yaygın olanlarıdır. Kişi sesler duyduğunu iddia eder. Görsel sanrıda ışık çarpmaları vs olur.
Psikozun diğer belirtileri ise:
Davranış bozukluğu: Gözlemlenebilir
Düşünce bozukluğu: Dolaylı olarak gözlemlenebilir.
Konuşma kalıpları vardır bu kalıpların dışına pek çıkmazlar. İçerikler fakirdir, zayıftır.  Düşünce kopuklukları vardır. Örneğin seni görünce acıktım gibi alakasız şeyler.  Sözcükleri alakasız kullanırlar mesela; yaprak uçmak silgi tebeşir inek gibi alakasız sözcükler seçerler. Konuşurlarken biriyle, bir şeye takılırsalar, ona takılıp hep ondan bahsederler.
Psikoz tedavi edilmesse: Endişe ortaya çıkar. Abartılı duygular gösterirler. Motor duyguları abartılı olur. Ayrıca farklı durumlar yüzünden de olabilir. Şizofreni gibi. Tıbbi problemler yüzünden de olabilir. Kullandığı maddeler ve ilaçlar yüzünden de psikotik belirtilere sebep olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder