2 Haziran 2016 Perşembe

İNSAN VE KİŞİLİK YAPILARI



İNSAN VE KİŞİLİK YAPILARI

 İnsanlar bilgiyi etkin bir şekilde biliçli ve bilinçsiz bir şekilde kullanır. Geçmişte yaşadıkları olaylar,durumlar ve tecrübeler kişinin benliğinde kişi fark etmese bile yer eder. Böylece hayatı boyunca farkında olmadan az veya çok geçmiş tecrübelerinden etkilenir. Bu dünyanın genelinde sosyal normlara göre değişiklik gösterir. Kişilerin bulundukları kültürlerde belli şemalar onların benliğine işler ve kişilerin kararlarında şemaların yeri oldukça büyüktür. Ancak kişi farklı bir kültürün olduğu yere gittiğinde, gittiği yerdeki şeyler hakkında kafasında önceden belli şemalar oluşturmuşsa ve kafasındakilerle örtüşmüyorsa yeni bulunduğu ortam. Kişinin şemalarını yeniden şekillendirmeye başlatacaktır.Yeni bulunduğu ortamda gördükleri adaptasyon süresi sonucunda kafasında yeni ve tutarlı bir şema oluşturur.
 Bizler kişilik analisti yaparken bilmediğimiz şeyler hakkındaki şemalarımızdan kurtulmalıyız. Yoksa ön yargılarımız objektif bakış açımızı etkiler ve buda yanlış bir analist yapmamıza sebep olur. Herhangi bir şey hakkında pek çok kaynak olabilir ve bu kaynakların kendince doğruluk payı olabilir ancak bütüne baktığımızda tamamen doğru olmayabilir. Basitçe demek gerekirse pastanın etrafı çikolatayla kaplı olabilir bunu görürüz ve algılayabiliriz ama bu içininde çikolatalı olcağı anlamına gelmez. Ayrıca tecrübelerimizin ve bildiklerimizin bizi ne kadar etkilediğide önemlidir. Örneğin,hiç bir doktor sigara için demez ancak sigara içen doktorlar vardır. Fakat  akciğer ameliyatlarına giren bir doktor bizzat akciğerleri gördüğü için ve sigaranın etkilerini bizzat gözleriyle gördüğü için. O alandaki tecrübe sahibi doktorlarda sigara içme oranı oldukça düşüktür diğer doktorlara göre. Bundan şunu çıkarabiliriz olaylara verdiğimiz tepkilerde bizzat tecrübelerimizin ve görerek öğrendiklerimizin rolü oldukça büyüktür.
Bir analistte bulunması gereken temel özelliklerden bahsetmek gerekirse öncelikle sistematik düşünebilmelidir, analist yapacağı konuyu bütün olarak görüp parça olarak ele almalıdır böylece parçalarda daha ayrıntılı araştırma yapabilir ve iyi analist edebilir. Tabi bunları iyi yapabilmesi için yukarda bahsettiğim şey olan şemaları göz önünde bulundurmalıdır ve yanlış şeylerden etkilenmemelidir. Gerektiğinde farklı açılardan analist yapmaya çalıştığı şeyi incelemelidir. Farklı uzmanların bakış açısından da yardım alabilir ve kendi bakış açısıyla kıyaslayıp daha doğru olana karar verebilir. Bilgi toplama kaynaklarına dikkat etmelidir. Hipotezlerini iyi test etmelidir. Analizinde bulunmak istediği şey hakkındaki makaleleri araştırmaları dikkate almalıdır ve gerekiyorsa onlarıda test etmelidir. Ulaşmış olduğu sonuçlar analiz yapacağı konuyu daraltır böylece gereksiz şeylerden kurtulmuş olur buda büyük bir zaman kazancına sebep olacaktır. Pek çok hipotez yerine en güvendiği hipotezleri farklı bakışlarla test edebilecektir ve ulaşacağı sonuç daha doğru olacaktır. Ayrıca yapmış olunacak araştırma farklı zamanlarda düşünülmelidir böylece her hangi bir şeyin etkisi varsa önceki sonuçlarla karşılaştırılıp zaman aralığındaki farklardan doğan sonuçların sebepleri düşünülebilir.
Tüm bunları sistemli bir şekilde yapsak bile %100 doğru olacak diye bir şey yoktur. Yoksa ulaştığımız tüm bilgileri doğru olarak kabul etmemiz gerekirdi. Bilgi domino taşı gibidir sürekli yığılarak ilerler ve bir öncekini çürütebilir ve yeni bir ışık olabilir yada tam terside olabilir. Önemli olan bir şey varsa oda ilk önce oyunun kurallarını bilmeliyiz. Elimizden gelen neyse onu ortaya koymalıyız ve şunu çok iyi bilmeliyiz insan oğlu etkilenen bir varlıktır. Çevresinden sürekli iyi veya kötü bir şekilde etkilenir ve yaşamı boyunca tecrübe ettiği şeyler onun benliğinde iz bırakır. Bir gün geçmiş tecrübelerinin etkisiyle farkında olmadan yaptığı şeyleri doğru sanıp geçmişin bıraktığı iz yüzünden yanlış kararlar alınabilir. Bunları en aza indirmek için analitik bir şekilde her şeyi yorumlamamız ve geçmişin etkisini en aza indirmemiz gerekir daha iyi bir analitik düşünce için. 

Bu yazı asistan kanalına aittir izinsiz kullanılamaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder