2 Temmuz 2016 Cumartesi

Majör depresif bozukluk, Majör depresyon, veya Klinik depresyon



Majör depresif bozukluk, Majör depresyon, veya Klinik depresyon

 Günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından biri hiç şüphesiz ki depresyondur. Zaman ilerledikçe bu rahatsızlığın yaygınlığı artsa da insanlara artık sıradan geliyor. Kişi ileri derece depresyon yaşamadan, rahatsızlığını çokta önemsemiyor, zamanla geçer algısı yaşıyor, ancak depresyonu yaratan sebepler düzelmedikçe daha ileri gitmesi muhtemeldir. Kişi hafif depresyonlarda bazen farkında olmadan depresyon yaşayıp bunu kendisi atlatabiliyor ancak problemlerin sebepleri devam ettikçe depresyon gelişmeye devam ediyor.
 Kadınlar depresyonu olduğu gibi yaşarken, erkeklerde bu durum daha farklıdır, alkol kullanma, sigaraya yönelme gibi belirtilerle depresyonu gizledikleri görüşü yaygındır.
Biyolojik farklılıklarda vardır, erkek ve kadınlardaki belli biyolojik farklılıklardan dolayı, kişilerin  yaşadıkları olaylara tepki verme düzeyleri farklıdır. Bu yüzden dolayı erkek ve kadında depresyon görülme oranları, değerleri, atlatma süreleri gibi faktörler farklılık göstermektedir.
- Günün büyük bir bölümünü depresifmi geçiriyorsunuz, yada daha önceden zevk aldığınız aktivitelere karşı ilginizmi azaldı.
-Değersizlik, suçluluk hissi yaşıyormusunuz.
-Kontrasyon sorunlarınız varmı yani karar verememe gibi.
-Ölüm düşünceleri aklınızdan geçiyormu, intihar planları yapıyormusunuz. (İntihar girişimi sonrası ölüm oranı %15)
-Ani kilo alımları yada ani kilo kayıpları yaşadınızmı.
-Uyku problemleriniz varmı, uyku saatleriniz değişken yada uyuyamamak gibi sorunlar yaşıyormusunuz.
-İstemsiz hareketler yapıyormusunuz, evin içinde gezmek gibi.
-Kendinizi günün büyük bir kısmı, bir şey yapmadığınız halde yorgunmu hissediyorsunuz, enerji bulamıyormusunuz.
-Performans kayıplarınız varmı, dikkat eksikliği, bir şeye odaklanamama, son zamanlarda artan unutkanlıklar.
 Tüm bunlardan 4 yada 5 tanesi varsa depresyon olma olasılığı oldukça yüksektir. Bu belirtiler en az iki hafta sürmeli ve bir ilacın yan etkisinden dolayı olmamalıdır. Bazı ilaçlar uykusuzluk, yorgunluk vs gibi sorunlar yapabilir, ilacın bunlardan farklı yan etkileride olabilir. Tüm bu faktörlere bakılarak, karar bir uzman eşliğinde verilmelidir böylece daha sağlıklı sonuçlara ulaşılır.
Depresyon kendini tekrarlayabilir tek dönemli veya tekrarlayan depresyon, süreğen depresyon(uzun süren) ve farklı türleri vardır. Ailesel genetiğinde rolü önemlidir.
 Araştırmalara göre Majör depresyon yani ağır depresyon yaşayan kişilerin beyinlerinde, frontal lobda işlevsel anormalliklere rastlanmıştır.Frontal lobdaki faaliyetlerde yüksek azalma olduğu limbik yapılarda ise artış olduğu bulunmuştur. Bu bölgeler duygudurum kontrolleri ve streslere tepki veren bölgelerdir. İşlevlerini yerine getiremediğinden fizyolojik sebeplere yol açmaktadır. Hipatalamus bölgesi pek çok hormonu kontrol eden bir bölgedir  ve stres hormonlarını düzenler, kortizon hormonu bir stres hormonudur ve ağır depresyon yaşayan kişilerde yüksek artışlar olduğu gözlemlenmiştir.
 Depresyonda tedavi olarak ilaç tedavileri ve psikoterapi gibi tedaviler mevcuttur. Uzman hastanın durumuna göre çeşitli kararlar vermektedir, örneğin intihar düşünceleri olan bireyler hastaneye yada çeşitli tedavi merkezlerine yatırılabilir.

her hakkı saklıdır izinsiz alınamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder